Мови

  • English
  • Українська

Виступ директора Інституту сцинтиляційних матеріалів академіка Б.В. Гриньова у ЦЕРН.

Шановні колеги! До вашої уваги До вашої уваги виступ директора Інституту сцинтиляційних матеріалів академіка Б.В. Гриньова у ЦЕРН, цитата з його сторінки у Facebook


МІЙ ВИСТУП НА РАДІ ЦЕРН (Женева).
Шановні колеги!
Виповнився рік з повномасштабного нападу Російської Федерації на Україну. Завдяки підтримці наших партнерів Україна тримається та сповнена рішучості перемогти та відновити всю свою міжнародно визнану територію до кордонів 1991 року. Санкції, застосовані вашими країнами, надзвичайно допомогли мінімізувати шкоду українській інфраструктурі. Вони зменшують здатність Росії виробляти зброю, щоб тероризувати українське цивільне населення.
На жаль, санкції не є ефективними на 100% і спільнота ЦЕРН відіграє важливу роль у їх посиленні. Більшість російських інститутів, афілійованих з ЦЕРН, не тільки оголосили, що підтримують війну Росії в Україні, але й перебувають під санкціями Європейського Союзу, Швейцарії чи інших країн за придбання чи спроби придбання обладнання для російської армії. Фізичний інститут імені Лебедєва, Інститут фізики високих енергій у Протвіто та Інститут теоретичної та експериментальної фізики є такими зашкварними прикладами. Я впевнений, що юридичний відділ ЦЕРН має повний список, або я можу надати власний для вашої зручності.
Наше особливе занепокоєння викликає передачa знань і технологій із ЦЕРН до цих інститутів, у тому числі розробки програмного забезпечення, на яке ще не поширюються міжнародні санкції, але воно відіграє важливу роль у нинішніх військових діях.
Хорошим прикладом є відомий випадок російського вченого, який підтримує війну i вчиться програмувати FPGA подвійного використання (Field Programmable Gate Array) y рамках внеску свого інституту в одному з експериментів ЦЕРН. FPGA – це апаратні схеми, які лежать в основі багатьох сучасних цивільних і військових приладів.
Такі ж провоєнні інститути співпрацюють у рамках ОІЯД у Дубні. Крім того, поруч із ОІЯД у Дубні розташоване сумно відоме МКБ «Радуга». МКБ «Радуга» вже зараз, в обхід санкцій, виробляє крилаті ракети, наприклад Х-101, для бомбардування українських міст. Вoнo було свідомо заснованo поруч із ОІЯД у 1957 році, щоб скористатися передачею знань і технологій, зокрема через спільні навчальні програми.
Очікуючи чіткого рішення Ради ЦЕРН, команди ОІЯД в експериментах LHC навіть зараз наполягають на тому, що вони зроблять усі свої внески в програму High Luminosity LHC, повністю впевнені у своїй безперервній присутності в ЦЕРН.
Чи дозволимо ми їм продовжувати участь у ЦЕРНi за цих умов? Чи передача знань і технологій між ОІЯД, іншими російськими інститутами та російськими військовими узгоджується з місією ЦЕРНy — наука заради миру?
Подібні міркування стосуються інститутів у Білорусі. Ця країна використовується як військова база постачання в обхід санкцій щодо російського уряду. Індивідуальний вибір і дії мають значення.
Ця війна може припинитися сьогодні, якщо так вирішить російське населення. Єдина виграшна стратегія Російської Федерації – виснажити підтримку України з боку світу. Я хотів би подякувати вашим громадам за постійну підтримку. За резолюції Ради ЦЕРН у 2022 році.
А тепер щодо вибору варіанту C для публікацій, який дозволяє українським вченим продовжувати підписувати експериментальні документи ЦЕРН, не боячись втратити репутацію та фінансування від українських фінансових установ.
Цього тижня за підтримки Департаменту освіти, комунікацій та розповсюдження ЦЕРН ми запускаємо нову серію вебінарів для вчителів та учнів нескорених міст України, починаючи з Маріуполя, Бучі та Ірпіня. Українські викладачі в один голос пишуть, що тепер для їхніх студентів, розкиданих по всьому світу, заходи, організовані ЦЕРН, надають величезну моральну та психологічну підтримку! Це сприяння захопленню фізикою та наукою в цілому, підтримка дитячих мрій про вищу освіту та намірів займатися наукою, підтримка молодого покоління фізиків і математиків.
Нам є чим пишатися і є що популяризувати та розвивати в майбутньому!
Усі ці дії допомагають просувати Перемогу України.
Слава Україні!
23.03.2023