Мови

  • English
  • Українська

Делегати Ради відвідують нову інфраструктуру High-Luminosity LHC

Під час тривалого відключення 2 (LS2), і незважаючи на зриви, спричинені пандемією COVID-19, підземна інфраструктура ЦЕРН побачила виконання двох великих проектів цивільного будівництва у пунктах 1 та 5 LHC. Ці проекти успішно поставили підземні печери та галереї, необхідні для LHC з високою світністю (HL-LHC).

Нова печера HL-LHC в точці 1, поблизу експерименту ATLAS, розташована приблизно на глибині 80 метрів під поверхнею і приєднана до службового тунелю довжиною 300 метрів. Її розміри приблизно 50 метрів у довжину та 15 метрів у ширину, тут розміститься кріогенне обладнання та інші прискорювальні системи, необхідні для HL-LHC.

24 вересня 16 делегатів Ради, серед яких був директор Інституту сцинтиляційних матеріалів Б.В. Гриньов, під час свого візиту в ЦЕРН на тиждень Ради, відвідали нову печеру. До них приєдналися генеральний директор Фабіола Джанотті, чотири директори, представники проекту HL-LHC та допоміжний персонал. В рамках візиту група спустилася в підземну зону, що веде до тунелю LHC. Приблизно в 100 метрах від тунелю LHC невелика галерея безпеки та п’ять сходових маршів з'єднують LHC з новими спорудами, і через це делегати нарешті дійшли до печери HL-LHC, де вони дізналися більше про планування, майбутнє обладнання та призначення.
 
Зліва направо: Паоло ФЕССІЯ (ATS-DO), Марк ТОМСОН (Виконавчий голова STFC, Великобританія), Майк ЛАМОНТ (директор ATS), Гюнтер ДИССЕРТОРІ (ETHZ, Швейцарія), Борис ГРИНЬОВ (Директор ІСМА, Україна), Хосе Хуан САНЧЕЗ СЕРРАНО (заступник Генерального директора з інтернаціоналізації науки та інновацій, Іспанія), Фабіола ДЖАНОТТІ (Генеральний директор) (Зображення: ЦЕРН)