Мови

  • English
  • Українська

Пішов з життя В. Г. Бар’яхтар

25 серпня, на 91 пішов з життя відомий вчений у галузі фізики магнітних явищ, статистичної фізики, фізики твердого тіла і фізики нелінійних явищ, організатор науки, заслужений діяч науки і техніки УРСР, Герой України, академік НАН України Віктор Григорович Бар’яхтар. 

"Сьогодні Національна академія наук отримала ще одну величезну втрату - вранці пішов з життя патріарх сучасної фізики, видатний фізик-теоретик, мій Учитель, академік Віктор Григорович Бар'яхтар. Непоправна втрата для всієї української та світової науки. Співчуття рідним і близьким", - так ниписав на своєї сторінці у Facebook академік НАН України, генеральний директор НТК "Інститут Монокристалів" НАН України В.П. Семиноженко.

Свою скорботу з приводу цієї сумної події дироктор Інституту сцинтиляційних матеріалів академік НАН України Б.В. Гриньов висловив у віршах:
"Две. Две коротенькие недели -
И вот его рядом нет,
Наговориться тогда не успели,
Грустно...померкнул свет.
Целая жизнь из побед и свершений,
Действий без лишних слов,
Герой навсегда остается Героем,
Непознанное расколОв."

Від імені колективу ІСМА НАН України висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, колегам та учням Віктора Григоровича.

Віктор Григоровича Бар'яхтар - український вчений у галузі теоретичної фізики магнітних явищ, фізики твердого тіла, доктор фізико-математичних наук (1965), академік НАН України, заслужений діяч науки і техніки УРСР (1980). З 1990 р. В. Г. Бар’яхтар – віце-президент АН УРСР, а з 1991 – перший віце-президент НАН України. З 1995 до 2015 р. він був першим директором Інституту магнетизму НАН України та МОН України, а з 2015 року – почесним директором цього Інституту. Герой України.

Вчений брав активну участь в роботі по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Він був головою Комітету з питань ядерної політики при Президентові України, членом Міжнародної координаційної ради країн Європейського співтовариства з проблеми зменшення наслідків аварії на ЧАЕС, членом групи міжнародного проекту "Чорнобиль" при МАГАТЕ, членом науково-технічної ради українського уряду з надзвичайних ситуацій і членом науково технічної ради МінЧАЕС, головою комісії з проблем Чорнобиля Академії наук України.

Академік В. Г. Бар'яхтар є автором понад 500 наукових праць, в т.ч. 16 монографій з фізики і 5 монографій з проблем ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, співавтором (разом з А.І. Ахиезером і С.В. Пелетмінскім) відкриття "магнітоакустичні резонанси у ферро-, фері- і антиферомагнетиках" (1956).

Бар'яхтар читав основні курси лекцій в Харківському університеті ім. Каразіна, Донецькому університеті, Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка та Національному технічному університеті України "КПІ".


Прощання з В.Г. Бар’яхтаром відбудеться 28 серпня 2020 року з 10:00 до 12:00 в приміщенні Великого конференц-залу НАН України (м. Київ, вул. Володимирська, 55). Поховання – на Байковому кладовищі.

За данними сайтів НАН України та Wikipedia